Met een divers assortiment aan boten zijn de voorbereidingen om een boot winterklaar te maken toch vaak hetzelfde. Uw boot kan in het water blijven liggen maar dit is niet ideaal. Vooral met de weersomstandigheden in de winter. Dit kan voor onenigheden zorgen die voorkomen kunnen worden. Extra aandacht aan uw boot om deze vaarklaar te maken na een bepaald seizoen is daarom een must. Maar waar moet u allemaal voorbereid op zijn?

De stappen om uw boot winterklaar te maken

Mocht u nu zelf aan de slag gaan betreft het winterklaar maken van uw boot. Zorg er dan altijd voor dat u de buitenboordmotor voorziet van een onderhoudsbeurt, het romp, dek en zeilboot tuigage voorbereid, de bootuitrusting verzorgd en dergelijke maatregelen onderneemt die op de boot aanwezig zijn. Sla dus dergelijke elektrische apparatuur, buiskappen, kussens, beddengoed en zeilen van boord op om alles vorstbestendig te behouden. Zorg er ook voor dat u de accu los koppelt en de hoofdkraan van de gastank dicht draait. En als laatste moet u ook denken aan voorbereidingen onder uw boot zoals roest, anodes, afsluiters, de schroef en de waterslang van de toilet tegen bevriezing. Er komt wat bij kijken, maar dan kunt u het aankomende jaar weer gerust genieten van een goed onderhouden boot.

Houdt uw boot goed schoon

Houd ook rekening met de plekken waar water kan blijven staan en waar vocht en kou schade aan uw boot kan aanrichten. Naast het winterklaar maken van uw boot is het van groot belang om uw boot goed schoon te maken om voor een langere tijd te kunnen stallen. Ga ook ruim optijd op zoek naar een plek om uw boot te kunnen stallen. Want na het vaarseizoen wilt u er uiteraard wel verzekerd van zijn dat u een winterstalling heeft voor uw boot.

Controleer altijd eerst uw poliswaarden

Verzekeringsmaatschappijen bieden niet altijd dekking als u uw boot zelf winterklaar maakt. Als u het door een deskundig bedrijf winterklaar laat maken dan biedt uw verzekering wel dekking. De voorwaarden kunnen dus verschillen, houd hier rekening mee.


Een erkend bedrijf voor het stallen van uw boot?

Bij erkende bedrijven zijn er keuzes tussen waterloodsen, droge loodsen en havens. Om er zeker van te zijn dat uw boot bestemd blijft tegen het winterse weer is het aan te raden uw boot binnen te stallen. Controleer ook regelmatig uw boot omdat weersomstandigheden uw voorbereidingen kunnen dwarsbomen. Heeft u nog vragen? Laat u dan adviseren door een deskundige om eventuele onduidelijkheden te voorkomen.