Bij het verkopen van hun boot kiezen behoorlijk wat jachteigenaars ervoor om een jachtmakelaar met wat behoorlijk wat verkoopervaring in te schakelen voor het verkopen van hun boot. Een jachtmakelaar kan je behoorlijk wat tijd en zorgen uit handen nemen. In dit artikel geven we een aantal tips waar je op moet letten voor het inschakelen van een jachtmakelaar.

Vraag naar het gemiddelde makelaarscourtage

Kijk eerst eens wat voor tarief of makelaarscourtage de jachtmakelaar rekent voor het verkopen van de boot. Een makelaar heeft namelijk het eigen recht om dit te bepalen. Dit kan een vast bedrag zijn of oplopen tot wel 6% van het verkoopbedrag. Dit is ook afhankelijk van het dienstenpakket wat de makelaar hierbij aanbiedt. Zorg er dus ook voor dat van tevoren duidelijkheid hebt omtrent de kosten van de makelaar.

Maak extra budget beschikbaar voor promotie

Naast dat de makelaar de boot bij zijn eigen netwerk onder de aandacht brengt is er ook nog een mogelijkheid om zelf wat extra budget vrij te maken voor de promotie voor het verkopen van de boot. De makelaar kan dit vaak ook voor je oppakken, maar er kunnen dus wat extra kosten bij inbegrepen zijn. Vraag dan ook na bij de jachtmakelaar wat deze kosten bedragen en anders kun je altijd een vast budget afspreken.

No cure no pay regeling

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat het niet lukt om de jacht te verkopen. Dit kan allerlei verschillende redenen hebben. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je een koper hebt gevonden zonder de hulp van de makelaar. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat de makelaar hiervoor zijn volledige tarief rekent. Vraag daarom ook na of de jachtmakelaar werkt volgens een no cure no pay regeling. Dan heb je geen extra kosten wanneer de jachtmakelaar niet slaagt in zijn opdracht.

Laat afspraken schriftelijk vastleggen

Zorg ervoor dat bij het maken van afspraken alles schriftelijk wordt vastgelegd. Dit maakt dan ook niet uit of het gaat om de onderlinge afspraak met de makelaar of met de persoon die de boot wilt kopen. Het schriftelijk vastleggen van de afspraken kan eventuele misverstanden voorkomen.